De-a lungul secolelor, in continua dezvoltare a omenirii, oamenii au avut diferite religii si reguli pe care le-au urmat. Acest articol este realist, bazat pe reguli si idei comune ale marilor oameni cu influenta. Dupa aceste reguli toti oamenii puternici, conducatori si-au creat propriul drum in viata, spre atingerea obiectivului dorit. Acesti oameni au urmat regulile scrise in aceast articol, chiar daca poate nu au fost constienti de aceste lucruri.Oamenii au evoluat foarte mult pe plan filozofic, cu toate ca in ziua de azi inca mai sunt persoane ce nu se tin de vremurile schimbarii.
Orice om ce incearca sa fie mereu bun, o sa devina o ruina printre cei mai putin buni. Cine vrea sa-si mentina autoritatea trebuie sa invete sa nu fie numai bun si sa-si foloseasca cunostintele si intelepciunea ca pe o necesitate.Niccolo Machiavelli 1469 - 1527
1. Niciodata sa nu umbresti stapanul tau
Intodeauna lasa-ti superiorul sa se simta bine in preajma ta. In dorinta ta de a-ti multumi superiorul sau de a-l impresiona nu fa gresala de a merge prea departe prin a-ti expune calitatiile pentru ca pot sa-ti faca mai mult rau - inspira frica si nesiguranta. Incearca sa faci in asa fel incat seful tau sa para mai extraordinar, mai stralucitor decat este. In asa fel o sa obtii mai multa putere.
2. Niciodata sa nu iti pui prea multa incredere in prieteni, invata sa te folosesti de dusmani
Fii atent la prieteni - ei o sa te tradeze mai repede, un motiv fiind invidia. Prietenii te pot trada mai usor pentru ca-ti cunosc slabiciunile mai bine decat un dusman. Poti deveni o prada usoara pentru ei. Un potential dusman poate fi mult mai loial decat un prieten, pentru ca are mai multe de dovedit tie. Trebuie sa ai mai multa frica de prieteni decat de dusmani. Daca nu ai dusmani, fa-i!
3. Ascunde-ti intentiile
Lasa oamenii in balans si in intuneric fara sa le dezvalui adevaratele intentii din spatele actiunilor tale. Daca nu au nici un indiciu despre ce vrei tu sa faci, ei nu au cum sa se pregateasca pentru aparare. Condu-i pe o cale gresita, lasa-i in ceata, iar cand o sa realizeze adevaratele intentii ale tale o sa fie prea tarziu.
4. Intodeauna spune mai putin decat este necesar
Cand incerci sa impresionezi pe cineva, cu cat spui mai mult cu atat o sa pari banal si o sa detii mai putin control. Chiar daca spui ceva banal, daca lasi loc de comentarii si spui ceva vag, o sa para original si o sa impresionezi. Oamenii puternici impresioneaza si intimideaza prin spunand mai putine. Cu cat spui mai multe, cu atat ai sanse sa spui si ceva prostesc
5. Multe depind de reputatia ta - Pazeste-o cu propria viata
Reputatia inseamna si putere. Prin reputatie poti sa intimidezi si sa castigi. Cand esti vulnerabil poti fi usor atacat. Fa-ti reputatia invulnerabila. Intodeauna fi atent la potentialele atacuri si zdobeste-le inainte sa se declanseze. Invata sa-ti distrugi dusmanii prin gasirea unor gauri in reputatia lor, apoi retrage-te si lasa opinia celorlalti sa-l "spanzure".
6. Atrage atentia cu orice pret
Totul este judecat dupa aparente; ce nu este vizibil nu conteaza. Niciodata sa nu te lasi pierdut in multime sau lasat in uitare. Fa-te un magnet al atentiei prin aparand mai mare, mai "colorat", mai misterios decat masele de oameni blande, timide.
7. Lasa-i pe altii sa faca munca, dar tu sa iei felicitarile
Foloseste-ti intelepciunea, cunostintele, pentru a-i indrepta pe oameni sa faca lucruri ce tie ti-ar aduce un bine. Nu numai ca o sa salveze timp si energie, dar o sa-ti dea o eficienta si rapiditate. La final, cei ce te-au ajutat o sa fie uitati, iar tu o sa ramai in mintea lor. Niciodata nu fa lucruri ce pot face altii pentru tine.
8. Fa in asa fel incat oamenii sa vina la tine - foloseste momeala daca este necesar
Cand impui unei persoane sa faca un anumit lucru, tu detii controlul. Este intodeauna bine sa faci in asa fel incat adversarul sa vina la tine, iar de-alungul procesului planurile lui sa fie abandonate. Inconjoara-l de castiguri faboloase, apoi ataca-l! Tu faci regulile.
9. Castiga prin actiunile tale, niciodata prin argumente
Este mult mai convingator sa lasi oameni sa iti dea dreptate prin actiunile tale, nu prin vorbe. Demonstreaza, nu explica!
10. Infectia: ocoleste nefericirea si ghinionul
Poti sa mori din mizerile altuia - starile emotionale sunt ca si bolile. Poti sa simti ca ajuti un om de la prabusirea lui, dar nu faci altceva decat sa-ti precipiti propriul dezastru. Ghinionul cateodata poate face ca sa va scufundati amandoi. Mai bine asociaza fericirea cu norocul.
11. Invata sa faci oamenii dependenti de tine
Ca sa-ti mentii dependenta, trebuie sa fii intodeauna necesar si dorit. Cu cat se bazeaza mai mult pe tine, cu atat ai mai multa libertate. Fa oamenii sa fie dependenti de tine si sa le aduci fericire si prosperitate. Niciodata sa nu-i inveti mai mult decat este necesar, pentru a face treaba fara tine.
12. Foloseste-ti onestitatea si generozitatea pentru a-ti dezarma victima
Faptele oneste si sincere o sa acopere sute de fapte mai putin oneste. Gesturile din partea ta de generozitate o sa dezarmeze chiar si cel mai suspicios om care te-ar acuza. Odata ce generozitatea si corectitudinea ta o sa creeze o gaura in scutul victimei o sa o poti manipula cum doresti.
13. Cand ceri ajutor nu lasa sa te ajute din mila
Daca ai nevoie de ajutorul unui aliat, nu aduce aminte de faptele pe care i le-ai facut in favorul lui. El o sa gaseasca o cale de a te ignora. In cerinta ta de ajutor lasa sa se descopere si un potential avantaj al persoanei respective, ceva ce i-ar aduce benefic. Trebuie sa-l faci sa fie interesat. Astfel o sa-l faci sa te ajute si chiar tot el sa-ti fie recunoscator.
14. Pozeaza ca prieten, lucreaza ca spion
Cunoasterea rivalului tau este un lucru necesar. Foloseste spioni pentru a aduna informatii si foloseste-le ca sa fii cu un pas inaintea lui. Poti sa fii chiar tu spionul. Pune intrebari indirecte oamenilor pentru a-si dezvalui punctele slabe si intentiile.
15. Zdrobeste-ti dusmanul
Toti marii conducatori au avut cel putin un rival ce a trebuit zdrobit. Un simplu atac nu ar face nimic, ci ar putea sa-si revina mai puternic decat a fost si sa caute razbunare. Daca pornesti razboiul impotriva lui, fi sigur ca o sa dispui de armele necesare pentru a-l zdrobi. Zdrobeste-l nu numai in plan fizic ci si spirit.
16. Foloseste absenta pentru a mari respectul si onoarea
Prea multa circulatie face ca pretul sa scada. Cu cat apari mai des, cu atat mai obisnuit si banal o sa pari. Daca esti nou stabilit intr-un grup, cauta sa te faci cat mai misterios. Trebuie sa stii si cand sa pleci. Cu cat esti vazut mai putin, cu atat vei fi mai admirat.
17. Mentine pe altii in teroarea in suspans - cultiveaza un aer de neprezis
Actiunile tale ce pot fi prezise le dau altora control. Intoarce foaia, fa in asa fel incat sa nu se astepte la ce o sa urmeze sa faci. Fa-i sa se gandeasca la umatoarele tale actiuni. Aceasta strategie o sa ii intimideze si o sa-i terorizeze.
18. Nu construi fortarete pentru a te proteja - izolarea este periculoasa
Lumea este periculoasa si dusmani sunt peste tot. Toti trebuie sa se protejeze. O fortareata pare cel mai sigur, dar izolarea te expune mai mult la pericol decat te protejeaza - te taie de la informatii valoroase si te pot face o tinta usoara. Mai bine circula printre oameni, cauta-ti aliati si protejeaza-te de scutul de dusmani din multime.
19. Cunoaste persoana cu care ai de-aface. Nu supara persoana care nu trebuie
Sunt multe feluri de oameni in lumea asta si nu poti sa spui ca toti reactioneaza la fel la strategiile tale. Alege-ti victimele si concurentii cu foarte mare grija, fara sa superi persoana care nu trebuie.
20. Nu fii de partea nimanui
Este o prostie sa te grabesti in a alege o parte, o tabara. Mentinandu-ti independenta o sa fi deasupra lor. In batalia lor, nu or sa faca decat sa te urmeze. Tu poti face acest lucru.
21. Facand pe prostul poti prinde un prost - Lasa-te sa pari prost
Nimanui nu-i place sa se simta mai prost decat persoana de langa el. Trucul este ca sa lasi persoana respectiva sa para desteapta. Nu foarte desteapta, dar mai desteapta decat tine. Odata convinsa de acest lucru, nu o sa te suspecteze de adevaratele tale intentii.
22. Foloseste-te de tactica de a te da batut - transforma slabiciunea in putere
Daca esti slab, nu lupta pentru onoare. Mai bine preda-te. Acest lucru o sa-ti ofere timp pentru a te reface, timp pentru a astepta ca puterea dusmanului sa scada. Nu-i da satisfactia de a lupta si a pierde. Daca vezi ca pierzi mai bine preda-te. Fa din asta o unealta a puterii.
23. Concentreaza-ti fortele
Conserveaza-ti fortele si energia prin a le concentra intr-un anumit punct. Asa cu siguranta vei gasi mai repede o mina pentru a o forja cat mai adanc.
25. Recreaza-te
Nu accepta rolurile ce societatea ti le da fara vointa ta. Recreaza-ti o noua identitate, una ce-ti poate da atentie, decat una ce plictiseste audienta. Fii stapanul imaginei tale decat a lasa pe altii sa ti-o modeleze pentru tine.
26. Fa oamenii sa te urmeze
Fiind in centrul atentiei, creaza-le o cauza, un scop pentru a te urma. Intodeauna sa le vorbesti vag, dar sa le si promiti in acelasi timp. Gandeste clar si rational. Acest sistem de credinta iti poate aduce o putere imensa.
27. Actiunile ce le faci fa-le cu indrazneala
Daca gresesti, tot vei fi acoperit de actiunile tale indraznete. Toata lumea admira curajosii. Timizii nu au nici o onoare.
28. Controleaza parerile altora: fa-i sa joace dupa cartile tale
Fa victimele tale sa para ca detin controlul, dar defapt sa fie instrumentele tale de comanda. Da-le oamenilor opinii si pareri, in asa fel incat pe oricare le-ar alege, tot in favoarea ta sa fie. Forteaza-i sa aleaga dintre doi diavoli, amandoi ce iti vor servi in scopul satisfacerii nevoilor tale.
29. Poarta-te ca un rege pentru a fi tratat ca atare
Modul cum te porti determina si felul cum esti tratat. Un rege trebuie sa se respecte pe el insusi si sa aiba respect si fata de cei din jurul lui. Prin faptul ca esti increzator in puterile tale, te face sa fii demn de coroana ce o porti.
30. Fii stapanul timpului
Niciodata sa nu pari grabit. Intodeauna sa pari relaxat, linistit, ca si cum ai sti ca toate se vor rezolva. Fii un detectiv al momentului respectiv si invata cand sa ataci sau sa obtii un lucru.
31. Refuza lucrurile ce nu poti sa le ai: ignorarea e cea mai buna revansa
Cu cat dai mai multa atentie dusmanului, cu atat il faci sa para mai puternic. Si o mica gresala o sa para si mai mare cand o sa incerci sa o repari. Cateodata e bine sa lasi lucrurile sa curga. Daca este un lucru ce nu poti sa-l ai, fa-te ca esti indierent de acel lucru, ca nu-ti pasa. Cu cat prezinti mai putin interes, cu atat o sa fii mai superior.
32. Gandeste cum vrei, dar comporta-te ca altii
Daca-ti prezinti ideile neconventionale si caile neortodoxe oamenii or sa creada ca tu doar le vrei atentia lor si ca-i privesti de sus. Acest lucru nu va face decat sa te pedepseasca pentru ca-i faci sa para inferiori. Imparte-ti parerile doar cu prietenii toleranti de care esti sigur ca o sa-ti impartaseasca ideile tale mai diferite si care or sa-ti recunoasca meritele.33. Dispretuieste masa gratuita
Ce este oferit gratuit este periculos. De obicei in spate se afla o smecherie sau o obligatie ascunsa. Mai bine sa platesti cu pretul corect, decat sa dai mai mult pentru o obligatie. Ofertantul iti da marfa aleasa de el si isi va primi marfa tot aleasa de el prin obligatia ce ti-o face lucrul gratuit. Fii generos cu banii tai si tine-i in circulatie, pentru ca generozitatea este un semn si un magnet al puterii.
34. Evita sa calci intr-o urma de picior mai mare decat a ta
Ce se intampla pentru prima oara intodeauna o sa para mai original si mai extraordinar decat ce o sa urmeze. Daca tu calci pe urmele unui om mare, trebuie sa faci de doua ori mai mult decat el ca sa iesi din umbra lui. Nu te lasa umbrit, ci ceaza-ti propria identitate si propriul nume prin schimbarea cursei. Castiga-ti puterea prin crearea propriei cai.
35. Niciodata sa nu pari prea perfect
Aparand mai puternic decat ceilalti intodeauna aduce un pericol mare, dar mai periculos este faptul sa nu prezinti nici o slabiciune sau defecte. Invidia creeaza dusmani ascunsi. Este un lucru destept sa-ti dezvalui cateodata defectele si viciile pentru a evita invidia si pentru a face oamenii sa fie mai apropiati tie. Numai zeii si cei morti pot fi imuni la asa ceva.
36. Fi intr-o continua schimbare
Luandu-ti o forma, prin a avea un plan vizibil te deschizi la un potential atac. Fi intr-o continua miscare si schimbare pentru ca dusmanul sa nu te poata ataca. Accepta faptul ca nimic nu este sigur si nici o lege nu este fixa. Cea mai buna metoda de a te apara e sa fii fluid precum apa. Totul se schimba...
Bibliografie: Robert Greene, Niccolo Machiavelli
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu