vineri, 28 martie 2008

Cun sa scoti adevarul de la cineva

Cum afli daca cineva te minte
Limbajul corpului:- Peroana nu o sa te priveasca in ochi, sau o sa te privesca cat mai putin posibil. O persoana care minte o sa se fereasca de contactul vizual direct.- Expresie psihica limitata cu putine miscari ale bratelor. Miscarile bratelor sunt putin mecanice si fortate.- Mainile tinute de obicei pe langa corp, picioarele drepte, parca ca si cum ar vrea sa ocupa cat mai putin loc.- Mana o poarta spre fata, de obicei pe gat sau pe la gura.- In unele cazuri, persoana suspectata se scarpina dupa urechi sau pe la nas
Starile emotionale:- Timpul intre cuvinte si gesturi. Daca expersia faciala vine dupa cuvintele rostite (Ex: "Sunt foarte suparat pe tine acum... pauza... si apoi vine si expresia faciala"), este fals.- Gesturile nu se potrivesc cu mesajul verbal.
Interactiuni interpersonale:Cand suntem acuzati pe nedrept, numai o persoana vinovata ia o atitudine defensiva.- Face gesturi cu capul, intorcandu-l in alta directie decat cea spre persoana care-l acuza.- Are tendinte de a se indeparta de persoana pe care o minte.- Contactul o sa fie cat mai mic in timp ce incearca sa te convinga.- Poate plasa obiecte intre el si persoana care vrea sa o minta (o perna, un pahar, o sticla de bautura, etc.), cu un echivalent verbal: "Nu vreau sa vorbesc despre asta".
Continutul verbal:- Va folosi cuvintele tale pentru a se exprima. Cand intrebi: "M-ai inselat?", mincinosul va raspunde: "Nu, nu te-am inselat!". Cand un suspect foloseste "Nu am facut eu...", in loc de "Nu eu am facut..." sansele ca acest lucru sa fie adevarat (statistic) sunt de 60%.- Un mincinos nu da raspunsuri directe si foloseste mijloace de ocolire a subiectului.
Profilul psihologic:- Adesea vedem lumea ca o reflectie a noastra. Fereste-te de oamenii care zic intodeauna cat de corupta, mincinoasa este lumea din jurul lui. Ai grija cu cei ce te intreaba daca-i crezi ("Nu ma crezi, nu?). Majoritatea care spun adevarul asteapta sa fie crezuti, insa daca primesti un raspuns ca cel de mai sus, din start inseamna ca minte.- Cand o persoana este sigura de ceea ce zice, este mai interesata de faptul daca tu il intelegi si mai putin interesat de faptul cum sta in fata ta.
Devenind un detector uman de minciuni
Ideea este sa formulezi o intrebare inocenta adresata unei persoane inocente, dar ca pe o acuzatie unui acuzat.
Suspiciune: "Crezi ca prietena te-a inselat in noaptea trecuta"Intrebare: "S-a intamplat ceva interesant noaptea trecuta?"Suspiciune: "Crezi ca un coleg de-al tau i-a zis unei colege un secret al vostru..."Intrebare: "Ai auzit vesti noi recent?"
Raspunsurile care incep cu "de ce ma intrebi?" sau "unde ai auzit asta?", indica implicarea persoanei suspecte in actiunea pentru care e suspecta.
Scenarii ce demonstreaza daca acuzatul minte:
Suspiciune: "Suspectezi un angajat de-al tau de la vanzari ca ar fi mintit pentru a vinde un produs"Intrebare: "Alin, ma intreb daca poti sa ma ajuti si pe mine cu ceva. Cineva din departamentul de vanzari nu au prezentat produsele clientilor. Cum crezi ca ar trebui sa fac ca sa rezolv asta?"
Suspiciune: "Esti directorul unui spital. Pe un doctor il banuiesti ca bea in timpul serviciului."Intrebare: "Doctor Popescu, vreau sa-mi dai un sfat, ceva. O colega de-a mea de la alt spital are o problema cu un doctor. Ea crede ca acel doctor bea in timpul serviciului. Ai vreo idee cum ea s-ar putea apropia de acel doctor in legatura cu aceasta problema?"
Daca acuzatul este nevinovat, atunci te va sfatui cu placere si isi va imparte opiniile cu tine. Daca este vinovat, se va simti incomfortabil si va avea grija sa nu mai comita acele fapte de care a fost "acuzat".

Niciun comentariu: