miercuri, 26 martie 2008

THOR

Thor este urmaşul lui Odin în mitologia nordică. Zeu al naturii, dar şi al fulgerelor şi al războiului, el deţine nişte obiecte magice: o centură(Megingiord)care îi conferă puterea divină cât timp o poartă, nişte mănuşi de fier indispensabile pentru a ţine şi a folosi un ciocan magic numit Mjollnir ("măcinătorul"). Acest ciocan revine în mâinile sale după fiecare aruncare şi simbolizează fulgerele. Se spune că acest ciocan nu şi-a greşit ţinta niciodată. Thor este fiul lui Odin si al lui Jord, având-o ca soţie pe Sif (cea cu părul de aur), o zeiţa a fertilităţii. Are doi copii (Modi şi Thrud) cu giganta Jarnaxa, iar cu Sif are un fiu, pe Magni. Thor se deplasează într-un car tras de doi ţapi numiţi Tanngrisnir and Tanngnjostr , el este conducătorul oamenilor şi a lumii, protector al tărâmurilor Asgard şi Midgard. Numele lui înseamnă "tunet" şi mai este numit de germani şi "Donar".

Legende şi mituri despre Thor
Conform unui mit din Edda în proză, Loki zbura ca un uliu într-o zi şi a fost capturat de gigantul Geirrod. Acesta urându-l pe Thor, (zeul fiind un mare duşman al giganţilor) i-a cerut lui Loki să îl aducă pe inamicul său la palatul lui. Loki a fost de acord să îl aducă pe Thor în cursă şi a pornit cu el, folosindu-se de diferite pretexte, în drum spre castelul lui Geirrod. Cei doi s-au oprit la un moment dat la casa gigantei Grid, care i-a spus în taină zeului Thor, de planul lui Loki, şi i-a oferit mănuşile de fier, ciocanul şi centura pe care el le are acum. Folosindu-se de noile obiecte, Thor l-a ucis pe Geirrod şi pe fiicele lui Gjalp şi Greip.
Zeul scandinav Thor, conform legendelor i-a invatat pe oameni sa utilizeze focul si sa prelucreze metalele. Era zeul stiintei si al mestesugurilor.Ciocanul lui Thor reprezinta setea de stiinta si de adevar.In Evul Mediu biserica spunea "Crede si nu cerceta" astfel incat Ciocanul lui Thor a devenit un simbol al paganilor, ereticilor si al ateilor dar si al oamenilor de stiinta.Galileo Galilei cand a fost ars pe rug, purta la gat Ciocanul lui Thor.Columb purta la gat Ciocanul lui Thor.Oppenheimer purta Ciocanul lui Thor

Niciun comentariu: